Wybory Polaków - naturalność przede wszystkim „ Nie” dla sztucznego jedzenia, zachowania i uczuć

150x110

TNS zbadał stosunek Polaków do naturalności w codziennym życiu. Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie KFC w związku z wprowadzeniem nowej platformy komunikacyjnej marki pod hasłem „Prawdziwy kurczak, prawdziwy smak”. Celem kampanii jest przypomnienie konsumentom o tym, że KFC używa prawdziwego mięsa z drobiu. Są to całe kawałki świeżego kurczaka, dostarczane min. 2 razy w tygodniu do restauracji sieci przez polskie firmy. W kuchni KFC mięso jest ręcznie przygotowywane przez kucharzy bezpośrednio przed podaniem. Dzięki dbałości o te standardy oraz unikalnej panierce, kurczaki KFC zachowują swój niepowtarzalny smak, którym od dekad przyciągają klientów.

Żywność powinna być naturalna

Jak wykazało badanie TNS, Polacy nie chcą nienaturalności i sztuczności w swoim życiu. Szczególnie dotyczy to żywności - 38% łączy słowo „naturalność” właśnie z tą sferą życia. Aż 78% badanych uważa, że żywność jest tym obszarem ludzkiego życia, który powinien pozostawać naturalny i dlatego nie akceptuje nienaturalnej i przetworzonej żywności. Dla 18% respondentów produkt, który nie jest przygotowywany ręcznie (8%) oraz nie pochodzi z lokalnego rynku (5%) nie jest wart zakupu. Wierzymy też, że produkt, który musiał pokonać długą drogę na sklepową półkę zawiera duże ilości konserwantów, dlatego nie może być naturalny.

Prawdziwość jest trendy – komentarz Michała Rogowskiego, Dyrektora ds. Obsługi Klienta w TNS Polska

 Wyniki badania dość dobrze wpisują się w trendy konsumenckie, jakie obserwujemy na polskim rynku, a które dotyczą współczesnych zwyczajów żywieniowych, postaw i oczekiwań wobec żywności czy praktyk kulinarnych. W trendy te wpisuje się: poszukiwanie prawdziwości, autentyczności smaku i receptury, ale także oczekiwana lokalność receptur, pochodzenia produktów i dostawców oraz świeżość rozumiana jako brak przetworzenia i pewność jakości – mówi Michał Rogowski,Dyrektor ds. Obsługi Klienta w TNS Polska.

Polacy z dystansem traktują również żywność, która jest gotowa do spożycia (65%), oraz mielona (38%) i mrożona (30%), uważając ją za produkt wysoce przetworzony i sztuczny.  Za zmieniającymi się postawami idą też zmiany w zwyczajach kulinarnych, a przynajmniej w aspiracjach z nimi związanych. Coraz większa wiedza i konsumencka samoświadomości dotyczącej jakości składników, pobudzona ciekawość, chęć eksperymentowania i samodzielnego kucharzenia. Dlatego jeśli wybieramy pożywienie, powinniśmy sugerować się tym, aby produkty były niemielone, nieprzetworzone, świeże i od krajowych dostawców.

Naturalność uczuć również pożądana

Badanie objęło również stosunek Polaków do naturalności w innych sferach życia. Uważamy, że nasze zachowanie (40%) i uczucia (37%) powinny być naturalne. Może to oznaczać, że społeczeństwo zwraca coraz większą uwagę na niekonformistyczne postawy. Zwłaszcza młodzi ludzie stawiają na podkreślanie swojego prawdziwego wnętrza. Szczere okazywanie uczuć bliskim też jest już powszechnie akceptowane. Cenimy naturalny wygląd (21%), w czym pomagają naturalne kosmetyki (20%). Naturalność poszukiwana jest również w ekologii. 22% respondentów uważa, że źródła energii powinny być naturalne. Natomiast najmniej negatywnie postrzegana jest nienaturalna chemia gospodarcza (17%) oraz nienaturalna odzież (13%).

 

*Badanie TNS przeprowadzone na zlecenie KFC w dniach 21.03-26.03.2014 r. na próbie ogólnopolskiej, losowo wybranej, reprezentatywnej grupie 1000 mieszkańców Polski w wieku 15 i więcej lat.